Så är du anonym på nätet
Efter att det nu är allmänt känt att amerikanska myndigheter regelbundet begär ut information från företag som Google och Facebook blir fler och fler intresserade för hur man egentligen är anonym på nätet. Många har redan börjat kryptera sin internetuppkoppling. En enkät som skickades ut av Lunds Universitet visade till exempel att så många som 700 000 svenskar redan använder någon form av krypteringstjänst. Anledningarna till att skydda sig är många och varierar från person till person. En del vill så klart skydda sig eftersom de gör något olagligt. Fildelning är till exempel något som många människor håller på med, trots att det egentligen inte är tillåtet. Genom att använda en krypteringstjänst suddas IP-adressen ut och det blir svårt att veta vem som laddat upp eller ned en särskild fil. Andra vill dock skydda sig för att det helt enkelt känns obehagligt att utländska säkerhetstjänster har tillgång till känslig data.
Hur blir man anonym på internet?
Det finns både gratistjänster och betalningstjänster för den som önskar vara anonym. En av de vanligaste krypteringstjänsterna man kan använda sig av är Tor. Det är ett program som från början utvecklades för att den amerikanska flottan och andra statliga institutioner skulle kunna kommunicera på ett säkert sätt. Idag används programmet bland annat av journalister som vill kunna kommunicera med visselblåsare utan att någon obehörig kan ta del av kommunikationen. Privatpersoner använder sig av Tor för att göra det svårare för företag och andra parter att se vad man gör på internet. När företagen inte ser vilka sökningar du gör och vilka sajter du besöker blir det i sin tur svårare att rikta annonser till användarna.
Politikernas syn på övervakning på internet
Flera politiker har gett sig in i debatten om anonymitet och övervakning på nätet. Piratpartiet har gjort rätten att vara anonym på nätet till sin huvudfråga och även andra partier vill se ökade möjligheter att skydda sig från diverse angrepp. Det är dock en svår balansgång mellan att förespråka ett skydd för den personliga integriteten och att arbeta för att förhindra till exempel nätmobbning. Miljöpartiets Åsa Romson hör till de som förespråkar att man i hög utsträckning ska kunna vara anonym på nätet. Samtidigt vill hon se att institutioner får ökade möjligheter att ta bort kränkande kommentarer och inlägg som bedöms vara hets mot folkgrupp.