Spåra IP

De senaste åren har den personliga säkerheten på internet varit ett hett debatterat ämne i medierna. Många oroar sig över att företag och regeringar har möjlighet att kontrollera vilka sajter man besöker och vem man mejlar med. Samtidigt är nätmobbning ett växande problem och det är fortfarande möjligt att i stor utsträckning vara anonym på nätet. När det gäller just mobbning och förtal är det svårt att avgöra huruvida en enskild händelse är tillräckligt allvarlig för att polisen ska kopplas in. Detta gör att många utsätts för hotfulla eller nedsättande kommentarer utan att det finns något att göra.

 

När blir polisen inkopplad?
När mobbningen blir alltför allvarlig brukar det dock bli ett polisärende och det finns många verktyg att ta till för att spåra IP-adressen hos den som utsätter andra för kränkningar på nätet. För drygt ett år sedan åtalades två unga flickor för grovt förtal efter att ha kränkt jämnåriga på Instagram. Den svenska polisen kontaktade då Instagram för att få ut IP-adressen till den mobil som de åtalade hade använt.

 

När är det svårt att spåra IP-adresser?
Det finns dock tillfällen då det fortfarande är svårt att veta vem som ligger bakom ett visst mejlutskick eller en hemsida. Genom att använda sig av ett så kallat Tor-nätverk byts IP-adressen ut och det är nästan omöjligt att spåra vem som skickade ett särskilt mejl. Detta var anledningen till att det var svårt att veta vem som initierade den så kallade Fingerprint-kuppen som skedde under början av 2014. Då skickades ett anonymt pressmeddelande ut om att företaget Fingerprint Cards inlett ett samarbete med den koreanska mobiltillverkaren Samsung. När Fingerprint Cards aktie rusade efter att den falska nyheten spridits steg företagets börsvärde med 1,5 miljarder kronor. Aktien handelsstoppades så småningom, men då hade redan andra företag inom samma bransch också sett sina aktier öka kraftigt i värde. Polisen kommenterade bland annat händelsen med att säga att brottet i detta fall kan lösas med klassiskt utredningsarbete snarare än att försöka spåra IP-adressen. Genom att fråga sig vad brottets syfte var, eventuellt att höja börsvärdet och sedan sälja aktierna, kan man ringa in ett antal personer som gjort avslut på aktien under tiden som börsvärdet ökade.

Spåra ip 1

 

Taggar: , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Dittip.se – Säkerhet på internet