Skydda dig på nätet genom kryptering

Allt fler blir intresserade av att skydda sin personliga integritet på nätet. Efter visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden om NSA har många insett att det är svårt att vara anonym på nätet. Företag och sociala nätverk använder den information som du delger i syften som kanske inte ligger i användarens intresse. Det finns dock saker man kan göra för att förhindra att andra ser det du gör på nätet. Lösningen heter oftast kryptering. För den som inte är bekant med vad kryptering innebär handlar det om att göra information svårare att läsa. Många fildelare använder sig till exempel av kryptering för att göra det svårare för polisen eller anti-piratorganisationer att spåra adressen till den som lagt upp en film eller skiva på en fildelningssajt. Ofta använder man mycket avancerad kryptering för att sopa igen spåren efter sig på internet. Man behöver dock inte vara väl bevandrad på området för att vara anonym när man surfar.

 

Hur skyddar man sig på nätet
Den som vill vara anonym på nätet behöver inte nödvändigtvis vara ute efter att göra något olagligt. Många oroar sig helt enkelt över sin personliga integritet och vill av olika anledningar inte att företag ska känna till allt om alla för att till exempel kunna rikta annonser. Ett annat orosmoln är den personliga säkerheten. Det finns möjligheter för hackare att ta sig in på ditt privata nätverk och komma åt känslig information på din dator. Denna information kan sedan användas till bedrägerier och utpressningar. Post- och telestyrelsen, PTS, har en guide till vad man kan göra för att skydda sig på nätet. De rekommenderar bland annat att man använder sin routers inbyggda krypteringsfunktioner. Ett exempel på en krypteringsmetod man kan använda sig av är WPA2.

 

Krypterad TV
På samma sätt som de flesta inte vill att någon ska kunna spåra ens surfhistorik på datorn, vill många helst slippa få sitt tv-tittande övervakat. Många kanaler har därför börjat använda kryptering för att förhindra att utomstående kan se vad du tittar på. Canal Digital är ett exempel på en tv-aktör som börjat använda kryptering på sina tv kanaler för att öka kundernas säkerhet.

Skydda dig på nätet kryptering 2

 

Taggar: , , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Dittip.se – Säkerhet på internet