Skydda sig mot datavirus
Ända sedan internet blev tillgängligt för allmänheten har dataintrång och virusangrepp varit ett problem. För hemmaanvändare och mindre arbetsplatser behöver det dock inte vara så svårt att skydda sig. Med några enkla åtgärder kan du surfa utan att oroa dig för datavirus.
Två vanliga former av datavirus är trojanska hästar och maskar. Den trojanska hästen har fått sitt namn eftersom viruset på samma sätt som soldaterna i trähästen dolde sig för att smyga igenom försvaret och attackera. En trojansk häst döljer sig i form av ett program som utger sig för att ha en viss funktion, men som när användaren väl har installerat eller kört det kan spionera, betala saker med användarens kreditkortsuppgifter eller attackera andra datorer. En mask kan infiltrera din dator utan att du begår något sådant misstag, och förlitar sig helt enkelt på att det finns ett hål i ditt säkerhetssystem. Båda dessa virus använder sig dock av programfel som utgivaren av programmet redan har rättat till. Därför är det viktigt att alltid ha den senaste versionen av dina program, och uppdatera dem allteftersom.
En annan enkel åtgärd är att installera ett antivirusprogram. Detta gäller särskilt om du använder Windows som operativsystem, eftersom det är mest drabbat av virusattacker. Även antivirusprogrammet måste såklart hållas uppdaterat för att det ska vara effektivt.
En viktig åtgärd som inte är ett direkt skydd men som kan rädda dig om du skulle råka ut för en attack är att kontinuerligt skapa säkerhetskopior av dina viktiga filer. Detta är inte bara en hjälp vid ett virusangrepp, utan även vid andra olyckor som en hårddiskkrasch eller eldsvåda. Om din externa hårddisk eller annan lagringsmedia där du har säkerhetskopierat behöver kopplas till datorn med micro-usb finner du micro-usb-laddare på Energizer.se.
Om det värsta skulle inträffa och du omedvetet har installerat skadlig kod på din dator, kan en omformattering av hårddisken och ominstallering av operativsystemet ta bort det. På det sättet räddar du din dator, och om du har säkerhetskopierat dina filer försvinner inte dessa heller.
En sista viktig åtgärd för att skydda dig mot intrång är att välja ett bra lösenord för de olika tjänster du använder på internet. En dator som försöker knäcka ett lösenord för att komma åt din information kan på några sekunder pröva hundratusentals olika kombinationer. Ofta använder sig dessa datorer av ordböcker och går igenom ord på olika språk och kombinationer av dessa. Faktiska ord är alltså inte bra att använda som lösenord. Det bästa är oftast ett lösenord på 8 tecken eller mer, om det är möjligt, med en kombination av stora och små slumpmässigt valda bokstäver och siffror.
Med dessa åtgärder vidtagna kan du känna dig tryggare på internet!