Antivirusprogram är nödvändiga

Det finns de som påstår att de inte behöver ett antivirusprogram på sin PC, eftersom de är försiktiga när de surfar. De går inte in på några konstiga sidor, de laddar inte ner okända filer, de öppnar inte konstiga mejl och de klickar inte på annonser på internet. Sanningen är dock att det inte är någon garanti alls för att din dator inte kommer att smittas med virus. De flesta datorer som infekteras med virus idag får dem för att Javas plug-in är aktiverad medan de surfar. Via säkerhetsbrister i Java kan internetbrottslingar komma åt din dator hur försiktigt du än surfar. Dessa internetbrottslingar arbetar dessutom ständigt med att hitta nya sätt att knäcka koder och utnyttja säkerhetsbrister i webbläsare för att kunna sprida virus, och det är omöjligt att skydda sig mot dessa attacker eftersom man inte vet hur de fungerar.

Om brister i din webbläsare leder till att din dator faktiskt smittas av virus – trots att du bara besökt säkra webbsidor – är ett antivirusprogram ditt sista skydd mot de sabotageprogram som brottslingarna försöker installera på din dator.

Ett vanligt argument mot att använda antivirusprogram är att de tar upp mycket plats på datorn och gör datorn långsam. Så var det onekligen förr, men det stämmer inte längre. Idag är datorerna så snabba att även stora program som Norton eller McAfee inte märkbart påverkar datorns snabbhet. Dessutom finns det numera lätthanterliga och effektiva program redan inbyggda i exempelvis Windows 8. Programmet till Windows 8 kallas Windows Defender. Det är ett gratis program som redan är installerat på datorn när du köper den, och det skyddar din dator från att du slår på den för första gången. Det finns med andra ord ingen anledning att inte använda ett antivirusprogram idag.

Även om man har ett antivirusprogram skadar det dock inte att använda sunt förnuft och vara påläst om vilka risker som finns och hur man bör bete sig när man surfar.

 

Taggar: , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Dittip.se – Säkerhet på internet