Vad är trojaner?

En trojan är ett datorprogram i förklädnad, precis som den ursprungliga trojanska hästen som leddes av Odysseus och belägrade Troja. Trojaner utger sig för att vara hjälpsamma, men i själva verket är de skapade för motsatsen. Man laddar ner ett program i tron om att de ska vara till nytta eller nöje, men istället kan trojaner orsaka skador i form av att göra betalningar i användarens namn, attackera andras datorer, skicka skräppost eller spionera på sin användare. Trojaner kan ha en dold funktion och triggas igång av en speciell kod eller vara skriven enbart i syfte att åstadkomma skada.

Hur skyddar man sig mot trojaner?

Trojaner används i hackerattacker mot företag regelbundet. Det är därför av yttersta vikt att se till att skydda sig mot dessa. Eftersom att trojaner måste aktiveras av användaren genom att man kör det smittade programmet så kan man se till att aldrig ladda ner och köra program som kommer ifrån en opålitlig källa. Vidare bör man förstå skillnaden mellan att öppna en fil och att köra den. Om man vet skillnaden mellan dessa två så är det enkelt att hitta suspekta inslag av koder som körs utan uttryckligt tillstånd. Att dessutom alltid använda sig av ett uppdaterat antivirusprogram är en bra idé.

Trojanska hästars spridning

När det gäller spridning av trojaner bland vanliga datoranvändare är det främst via e-post som detta sker. Följebrevet i mejlet är ofta av lockande karaktär, som en säkerhetsuppdatering eller ett roligt filmklipp, men i själva verket har man precis aktiverat en trojan. Denna har nu möjlighet att göra allt användaren själv kan göra via sin dator. Dessa mejl anger ofta en bekants avsändaradress, vilket lurar många att öppna dessa. Om någon lyckas hacka sig in på en fildelningsserver kan denne lägga in modifierade versioner av olika slags filer och således plantera trojanska hästar på vanliga hederliga webbplatser. Detta är en ständig risk i och med fri programvara.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Dittip.se – Säkerhet på internet