Vad innebär phishing?

Phishing eller nätfiske som det kallas på svenska är att lura personer på bankkortsuppgifter, lösenord eller annan information. Vissa kallar det för social manipulation. Nätfiske sker ofta genom e-mail som utger sig för att komma från en bank eller kreditkortsbolag. Tanken med bedrägeriet är att offret ska göra en inloggning på den falska sidan med sina bankuppgifter. Uppgifterna sparas på sidan och blir tillgängliga för nätfiskaren. Ofta är dessa mail och falska sidor väldigt välgjorda och det kan vara svårt att skilja från ett autentiskta bankmail eller banksidor. Säkerhetsföretaget Nortons nya årsrapport visar att var femte svensk misslyckas med att identifiera nätfiske.

Nätfiskare utnyttjar stora företags trovärdighet

Har man inte tidigare stött på nätfiske kan Det kan vara svårt att identifiera vilka mail som är nätfiske eller riktiga. Nu för tiden kan man inte gå efter det yttre för att avgöra vad som är legitimt eller inte, utan man måste kolla vad avsändaren frågar efter. Generellt sätt ska man vara väldigt skeptisk till mail som ber dig logga in med känslig information, så som kontouppgifter eller personuppgifter. Det är då hög riks för nätfiske, är man osäker ska man ringa företagets kundtjänst. Nätfiskare utnyttjar trovärdigheten hos stora välkända företag, vilket i slutänden kan drabba kunden för att företagen inte vågar var lika transparenta.

Hur ska man stoppa phishing?

Säkerhetsföretaget Nortons rapport visar också att 67 procent av svenskarna lägger ansvaret för att avslöja nätfiske på den enskilde individen. Internetleverantörerna, operatörerna och regeringen pekas också ut som ansvariga, men har mycket små resurser att stoppa bedrägerierna med. Operatörerna står maktlösa och kan inte göra mycket mer än att spärra avsändaradresser och kontakta ansvariga webhotell. En annan intressant aspekt som framkom av rapporten är att unga personer upp till 34 år är mer benägna att bli lurade av nätfiskare. Personer, i åldern 55 plus är däremot mindre benägna att lämna ut personuppgifter. Positivt är dock att säkerhetstänket på nätet har blivit bättre. Rapporten visar att svenskar tagit ett stort kliv mot bättre säkerhetstänk i år.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Dittip.se – Säkerhet på internet