Undvik de vanligaste fällorna

Att surfa på nätet innebär att man utsätter sig för risken att drabbas av någon form av bedrägeri, som kan leda till att känsliga uppgifter som kontokortsuppgifter hamnar i fel händer, eller att din dator infekteras av någon form av skadlig kod. Man kan självklart försöka skydda sig mot dessa bedrägerier genom att installera ett antivirusprogram, men ett antivirusprogram skyddar inte mot allt, och det bästa sättet att skydda sig bedrägerier är faktiskt att vara medveten om hur de brukar går till.

Ett av de vanligaste sätten att försöka locka internetanvändare att klicka på länkar som leder till att skadlig kod installeras är popups, mejl eller annonser som meddelar att man har vunnit ett stort pris i en tävling. Man bör vara misstänksam mot alla meddelanden som går ut på att man ska få något gratis, om man inte har deltagit i en tävling eller på annat sätt gjort en motprestation för vinsten.binary-958952_960_720

En annan form av bedrägeri som brukar ske via mejl är falska mejl från sidor som Facebook, Twitter eller andra sociala medier. Det bedragarna har gjort är att kopiera inloggningssidan från dessa sociala medier på en domän med ett liknande namn, som de äger. Sedan skickar de ut spammejl där mottagarna ombeds logga in för att åtgärda ett säkerhetsproblem med deras konton. En länk i mejlet leder dem till den falska inloggningssidan, och bedragarna kommer på så sätt över deras inloggningsuppgifter. Det är dock inget självändamål att komma över dessa uppgifter – efter att ett konto har blivit kapat på detta sätt används det för att skapa nya bedrägerier. Det blir till exempel allt vanligare att kapade konton används för att be ”kompisar” om att skicka pengar, eller helt enkelt för att posta länkar till sidor med skadlig kod. En variant på denna form av bedrägeri är att bedragarna kopierar en banks inloggningssida på samma sätt. Vi är dock relativt skyddade från just bankbedrägerier på detta sätt i Sverige, eftersom de flesta bankerna använder BankID, en bankdosa eller andra säkerhetsfunktioner vid inloggning.

 

Taggar: , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Dittip.se – Säkerhet på internet